Davne 1962., nakon povratka sa jednog od krstarenja jahtom „Galeb“, Najveći Manipulator Svih Naših Naroda I Narodnosti, u svom je čuvenom govoru, izjavio da je EPS krivac za sva zla u Jugoslaviji (a možda i šire!).

Pokazalo se da je ova izjava veoma korisna za vlast pa je Njegovi naslednici bilo koje vrste, zdušno podržavaju. Umesto da narod zbog lošeg standarda bude gnevan na vlastodršce koji ne rade svoj posao pošteno, gnevan je na EPS. Pri tome je EPS pod političkim pritiskom da se ne oglašava i ne brani ni na koji način.

Osim EPS-a, svi su srećni i zadovoljni: narod zato što može da pljuje i grdi „krivca“ a vlast zato što je gnev naroda mimoilazi i završava na Građaninu Culetu Pokornom*.

“Carska se ne poriče!” pa su njegovi obožavaoci u poznatu pesmu: “Oj Bravare mi ti se kunemo, da sa Tvoga puta ne skrenemo.” dodali refren: “EPS je kriv za sve!” Pesmu sa tim refrenom, i dan-danas pevaju i Njegovi obožavaoci i njihovi sledbenici.

U javnosti se često pominje plaćanje i cena struje. Napisi novinara i građana, ili komentari, obično izgledaju ovako: “EPS nas pljačka, povećani računi za struju” – ako je pisac novinar, ili “EPS me potkrada – nisam potrošio toliko struje”, ako je pisac građanin. Naravno, građaninu ni najmanje nije važno šta je pokazalo brojilo – on zna da nije toliko potrošio! Svako može znati koliko je bukovine potrošeno za loženje pa valjda isti, povezani intelektualno sa bukovinom, znaju bez merenja koliko su struje potrošili. Čovek se zapita, čemu uopšte skupi merni uređaji kada, ovako “pametni građani”, i bez mernih uređaja, znaju koliko su potrošili???

Sveukupno: EPS čine pljačkaši i lopovi!!!

Celokupna slika deluje nekako ovako: mlada, vredna i pristojna osoba, dobar je student, uredno završava fakultet. Svi je hvale i navode kao primer za ugled. Završi ETF i zaposli se u EPS-u. Odjednom, ista osoba, do juče za ugled, postaje razbojnik, pljačkaš, lopov, čak i državni neprijatelj! Metamorfoza kakva se u prirodi retko javlja.

Kako stvarno izgledaju ta „nedela EPS-a”?

EPS ima oko 3,2 miliona potrošača. Čak i kad bi svi imali jednotarifno brojilo sa pet cifara trebalo bi svakog meseca zapisati oko 16 miliona cifara. Uzimajući u obzir dvotarifna brojila i druge merne uređaje, brojka prebacuje dvadeset miliona! Da li iko sa gramom pameti sme da tvrdi da je moguće sve to zapisati bez ijedne greške?

Neka se samo na svakih pet hiljada upisa, jedna jedina cifra upiše pogrešno. To je deset hiljada pogrešnih upisa i isto toliko pogrešnih računa. U EPS-u su svesni toga. Račun sa pogrešnim očitavanjem ne mora da se plati!!! Dovoljno je reklamirati pogrešan upis i dobiti ispravljen račun! Prema tome, ovo se ne može smatrati ni krađom ni pljačkom.

Novinari naročito vole da se žale da je račun njima nejasan! Svoje neznanje pripisuju svima pa proglašavaju da nikome nije jasan. U računu je opisana svaka stavka i upisan iznos koji joj pripada. Znači treba samo biti dovoljno pismen i pročitati šta piše.

Posebna stavka, naročito novinarskih žalbi, je fiksni iznos računa iako je potrošnja nula. (Videti objašnjenje na ovom linku.)

Druga je stvar što se pojedine stavke mnogima ne dopadaju. (Neke se ne dopadaju ni meni!) Uz (opet) gram pameti, sagledava se da dopadanje ili nedopadanje, ne znači ništa. Presudno je da li je ta stavka u skladu sa zakonom ili nije. Ako jeste u skladu sa zakonom, kriv je zakonodavac jer je doneo takav zakon. Ako nije u skladu sa zakonom kriva je vlast što nije prinudila EPS da sve uskladi sa zakonom. Opet se sve svodi na vlast i njeno postupanje a ne na EPS! Zakonitost, očigledno, nikoga ne zanima – ponajmanje novinare. Čim se nekome nešto u računu ne dopada kriv je EPS i proglašava ga pljačkašem i lopovom.

Odbacimo li greške koje nije moguće izbeći i lako se ispravljaju, i stavke koje je zakonodavac propisao, treba objasniti šta znači kada građanin napiše: “EPS me potkrada”.

Zamišljam to ovako: zaposleni u EPS-u dobiju spisak sa uputstvom: ovo su budale i njima možete ukrasti što god hoćete – oni to neće ni znati!

Zašto ne znaju? Zato što su budale!

Štaviše čak i ako im neko kaže da su pokradeni, ne znaju šta im je ukradeno – iz istog razloga!

I ovde su, kao i svuda, moguće greške. Desi se da čovek koji sebe smatra pametnim, izjavi da ga EPS potkrada ili pljačka. U tom je slučaju dovoljno da se obrati EPS-u, objasni šta mu je EPS ukrao pa će mu to biti vraćeno po hitnom postupku.

Budale ostaju pokradene a pametnima se vraća sve – čim opišu šta im je ukradeno.

Isto važi i za pametne novinare: čim objasne u čemu je pljačka, pljačka će sigurno prestati!

  • *U crno – beloj tv seriji Radivoja Lole Đukića glasanjem je biran krivac za sve nedaće u društvu.
  • Izabran je Cule Pokorni – ni kriv ni dužan!