Priča je istinita. Događaji su samo malo ublaženi.
Tada još mlad, Senior se oženio. Posle nekog vremena rodio se i Junior.
Senior je bio veoma sličan ostalima u to vreme: sa skromnom školom i skromnom imovinom.
Iako je radio veoma težak posao i to u smenama, radio je i van radnog vremena jer je bio jako vredan. Posle noćne smene radio je (van fabrike) danju, a posle dnevne često i noću. Za ono vreme, ubrzo je obezbedio svojoj porodici zavidan standard: imali su bicikl i čamac sa motorom. Dobio je i stan od fabrike.
Njegova je Žena bila domaćica.
Kao i svuda, glasine se brzo pronose kroz Mesto. Ubrzo je do Seniora doprlo da neko „zabavlja“ njegovu Ženu dok je on na poslu. Jedne noći, nenajavljeno, Senior u pauzi dođe kući i neopozivo se uveri da su glasine istina. Gola istina jer su isti takvi bili i njegova Žena i njen „zabavljač“.
U to vreme Junior još nije ni prohodao!
Posle svega, Žena se pokupi i napusti i Seniora i Juniora. Ode u svoj život.
Senior je sam samcit podigao Juniora. Kako, pored svih obaveza – samo je on znao!
Junior je vremenom odrastao i zaposlio se. Znao je da mu je Žena majka ali nisu bili naročito prisni. Uopšte tokom celog dotadašnjeg Juniorovog života ta, obično do neba hvaljena, veza dete-majka nije se baš nešto pokazala.
Junior je upoznao devojku na drugom kraju sveta. Oženio se i otišao „preko bare“. Iako skromnog obrazovanja i kvalifikacija, ipak je bio „tamošnji“ – bar za naše pojmove.
Kada je za negu Juniorove bebe bila potrebna pomoć, kao „negovateljice“ su nastupili Senior i Seniorova sestra. Nije mi poznato da je Žena – Juniorova majka učestvovala. Isto se ponovilo i kod druge bebe.
U međuvremenu „na brdovitom Balkanu“ kola su nezaustavljivo išla nizbrdo. Senior je živeo sa novom suprugom. Junior je svoju maćehu prvi put video mnogo kasnije, tek kada je, posle mnogo vremena, prvi put došao ovamo.
Svima je pomoć sa strane dobrodošla – makar to bila i najmanja strana novčanica.
Pošto je Junior bio „tamošnji“ Žena se naprasno setila da mu je majka i, naravno, očekivala da ima isti ili sličan materijalno-finansijski tretman kao Senior.
Junior je to prihvatio!
Senior je ćutao. Nikada nije Junioru posebno komentarisao ali ga je njegovo prihvatanje duboko uvredilo.
Odlučio je da svoju skromnu imovinu ostavi Susedu koji mu je bio i prijatelj. Dogovorili su se da sklope ugovor o doživotnom izdržavanju. Pokazalo se da su Sused i njegova žena materijalno zaista bili dobri nosioci ugovora ali … Ponašali su se kao gazde i prosto naređivali Senioru i njegovoj supruzi šta da rade.
Onda je Senior raskinuo taj dogovor i ponudio Ugovor rođaku koji je blage naravi i sa kojim su se lepo slagali do kraja života.
Istina je da Senioru i njegovoj supruzi nisu bila potrebna nikakva materijalna dobra. Senior je zaključio ugovor samo zbog duboke ozlojeđenosti Juniorovim ponašanjem.
Uostalom, kakva je majka bila Žena lako je zaključiti i iz kasnijih događanja. Činjenica je da, kada je Junior, znatno posle smrti oca, ponovo došao ovamo, nije odseo kod majke koja živi u zasebnoj kući (NE kućici!), nego kod maćehe (koju je tada drugi put u životu video uživo!) u jednosobnom stanu! (Stan je bar upola manji od Ženine kuće!)
Staro je pravilo da se istorija ponavlja. Šire gledano, u istoj porodici („familiji“) priča se ponavlja ali je još u toku. Decu je podigao otac a majka je postala Majka kada su već odrasla. Kraj se nazire.
Reklo bi se da je to neko porodično prokletstvo. Ne verujem. Sličnost je velika jer su dvojica rođaka slučajno izabrali karakterno slične žene.

Advertisements