Čuvenu Farmu i slične programe nisam gledao. Bez posebnog razloga. Jednostavno, nikada se nisam interesovao za događaje u tuđem dvorištu. Čak i dok sam živeo u selu gde je susedna dvorišta delila simbolična ograda – niska od retko zakovanih daščica. Moglo se videti i u peto dvorište. Nisam znao da opišem ni susedno.

Takav sam ostao celog veka. Ne tvrdim da je to dobro ali „Kako ga kolevka zanija – tako ga pop opeva.“

Poodavno sam čuo da je u jednom od tih programa prikazan i seks između učesnika. Izveli su ga pred kamerama. Pričalo se pa je priča usahla. Sasvim slučajno danas otvorim neku stranicu na internetu i nađem istu temu. Još i podatak da se to više puta dešavalo (ne u istom programu).

Onda mi sine: možda će to ipak biti nekakav doprinos opštem moralu?!

Uoči Nove godine u jednom manjem društvu zametnuo se razgovor o moralu i nemoralu. Započeo je stvarnim nemoralom: spomenute su pljačke i krađe. Nasilje, drogiranje, pušenje, opijanje, prevare … nisu ni pomenuti a razgovor je skrenuo na oblačenje i golotinju.

Nekako ispade da se moral sveo na gać(ic)e, suknje, atletske majice i kratke pantalone i ljubljenje i(li) milovanje na javnom mestu!

Ukratko: da li neko pljačka, krade, drogira se, puši, opija se, laže, vara … nije važno! Taj je moralan samo ako ima dovoljno duge gać(ic)e, suknju ili pantalone!

Ispada da se moral meri metrom: gać(ic)e od najmanje toliko cm, suknja duža od toliko cm, pantalone duže od toliko cm – ti si moralan. Prebaciš li dovoljno tu dužinu bićeš visokomoralan!

To što taj pljačka, krade, itd. ne meri se metrom i, danas, nema uticaja na moral.

Možda će se zahvaljujući rijalitima narod toliko navići na seks i sve što je uz njega, da virenje preko ograde više nikome ne bude važno.

I onda početi da razmišlja o pravom nemoralu koji nema veze ni sa seksom ni sa polnim organima.

Advertisements