Pristalice Nj.V. Bravara ili nekog drugog, često znaju da za današnjicu, zlurado kažu: „Tražili ste kapitalizam, sada uživajte u njemu.“
Da, možda bismo i uživali u kapitalizmu – bar u odnosu na današnji život.
Naime mi svakako nismo u kapitalizmu!
Kapitalizam podrazumeva da kapitalisti – poslodavci, plaćaju sve svoje obaveze: usluge drugih, pojedinaca, privatnih i javnih preduzeća, poreze državi, plate (sa svim doprinosima) svojim radnicima. Naravno i da te plate budu pristojne. Na ostatak, tj. čistu dobit, opet plate porez. Sve što pretekne njihovo je!
Podrazumeva se takođe da ono što proizvode mora da zadovolji bar neki minimum kvaliteta inače kupac ima pravo na odštetu. Ako ne drukčije, dosudiće je sud – tj. državna vlast.
Kod nas se podrazumeva da „kapitalista“ ne plaća nikome ništa – naročito ne državi. Radnicima ponekad i plati neku crkavicu a ponekad ne. Sve što uspe da naplati njegovo je i država se ne meša u to šta se dalje zbiva!
O kvalitetu proizvoda izlišno je govoriti. Evo dva jednostavna primera:
Kupio sam okvire za registarske tablice. Moraju se kupiti jer se tablice drukčije ne mogu (niti po zakonu smeju!) učvrstiti. Naoko jednostavna stvar. Može li uopšte biti izrazito loša?
Kod nas može!
Okvir je za oko dva milimetra manji od tablica! I naravno, sa jednog kraja zija! Koja mudrost treba da bi se napravio ispravan okvir?
Primer iz moje struke: plastična kutija za u zid za ugradnju prekidača ili utičnica. Liči na najobičniju plastičnu čašu. Po standardu je prečnika 60 mm. Čak i na njoj piše: „Zemlja porekla: Srbija. Naziv proizvođača, itd. Naziv robe: Dozna 60“. To podrazumeva da je unutrašnji prečnik (kao i kod svih cevi i otvora!) 60 mm. Ko uzme metar premeriće da je spoljni prečnik 58 mm!
Kako onda takvi opstaju na tržištu? Tržišta nema!
Opstaju oni koji imaju dobre političke veze!
Ko ima dobru vezu uopšte ne mora proizvoditi ništa korisno! Njegova će roba biti jedina u prodavnici. Ko je kupi u ovoj državi nema pravo na odštetu zbog nekvalitetne robe.
Ukratko, zakoni služe barabama i mafijašima!
Zašto? Zato što su vlastodršci i sami u istom kolu!
Jedno je sigurno: kapitalizam svakako nismo dobili! Naziv onoga što smo stvarno dobili počinje istim slovom ali je reč upola kraća.
Jasno je da ono što imamo može da se nazove, samo i jedino, banditizam!

Advertisements